Eindejaarsreflectie van zuivelmaker Alijanna

Vanochtend hoorde ik op de radio de vraag: “Als je 2023 in één woord moet omschrijven, welk woord is dat dan?”

“Turbulent,” dacht ik gelijk. Aan het ene uiterste heb ik dit jaar wel tien keer gedacht: “Ik – of wij – kunnen er maar beter helemaal mee stoppen,” en aan de andere kant ervoer ik ook heel veel momenten van trots en blijdschap over wat we bereikt hebben. Voor de zuivelmakerij ben ik heel trots op welke productie we met elkaar weten te realiseren. Dat is bijna het drievoudige van toen ik een jaar geleden hier begon als zuivelmaker! Ik vind het heel gaaf om daarin de kracht van alle burgerboeren te voelen, want dit krijgen we alleen voor elkaar met zo’n sterk zuivelteam.

Wat het ook erg turbulent maakte is, dat we van veel collega’s afscheid hebben genomen, en wat dat weer met zich meebrengt. Soms vangen we het samen op, we vullen de rol anders in, of we verwelkomen weer een nieuwe collega.

Ook hebben we een koerswijziging doorgemaakt: van een organisatie die gerund wordt door professionals en ondersteund door vrijwilligers, wordt het nu steeds meer een organisatie van burgerboeren die worden ondersteund door professionals. Dat vind ik wel echt een toffe beweging. Dat heeft ook geleid tot een verschuiving in mijn eigen rol: ik ben minder bezig met het maken van de producten, maar veel meer met het organiseren en coördineren van het hele proces. Ook gaat het om het overdragen van mijn vakkennis, en daar geniet ik echt van. Ik kijk er nog wel naar uit dat ik meer ruimte heb in mijn week voor het organiseren en coördineren. Dat vereist van mij ook wel een bepaalde ‘durf’: om uit de zuivelruimte weg te lopen en het proces daar over te durven laten aan al die bekwame burgerboeren.

Wat ik afgelopen jaar ook vaak heb gedacht, is dat we als doelstelling hebben om goed te zorgen voor de aarde, voor de dieren, voor de omgeving, voor de burgers. Maar het stukje ‘goed zorgen voor onszelf’ delft daarbij vaak het onderspit, terwijl die eigenlijk net zo hard in dat rijtje hoort. Dat moet voor het komende jaar wel een speerpunt worden. Anders is het ook niet volhoudbaar – terwijl we nou juist een volhoudbaar (voedsel)systeem proberen te creëren met elkaar. Laten we daar samen voor gaan zorgen!